Kurucumuz ve CEO’muz Rıfat Hazan EGIAD Yarın derisinin 145. sayfasında sektör hakkındaki yorumlarını ve tasarıma bakış açısını paylaşmıştır.
5 soru 5 cevap temalı röportajın detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.
Rıfat HAZAN
1- Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba, ben Rıfat Hazan. Mimari tasarım ve inşaat alanlarında yenilikçi ve özenli bir yaklaşım benimsemiş bir profesyonelim. 1991 yılında İzmir’de doğdum. Eğitimimi İzmir Amerikan Koleji sonrasında Pratt Institute’da aldım. Kariyerim içerisinde her zaman yenilikçi, özgün ve estetik tasarımlara imza atmaya özen gösterdim. Her projemde tutkumu, alışılmışın dışında olmayı, yapılan yapının içinde yaşanacak yaşamı daha keyifli ve coşkulu hale getirebilmeyi amaçladım. Amacım, yalnızca estetik değil, aynı zamanda yerine uygun, fonksiyonel ve çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutan mekanlar tasarlamak. Bir hikayesi olan yaşam alanları beni her zaman heyecanlandırmıştır. Ben de bu nedenle projelerimde o mekânın, yapının ya da şehrin dokusunu, en doğru şekilde projeme yansıtmaya özen gösteriyorum.
2- Hobilerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Sanatın hemen hemen her türüne ve akımına büyük ilgi duyuyorum. Özellikle modern sanat, pop art ve sokak sanatı benim için çok büyük bir ilham kaynağı. Ayrıca tabii ki, farklı kültürleri, bu kültürlerin ritüellerini ve tasarıma yansımalarını keşfetmek için seyahat ediyor ya da bolca araştırıyorum. Müziğin de hayatımda oldukça önemli bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Davul (bateri) çalmak, playlistler yapmak beni rahatlatıyor.
3- Hangi sektörde faaliyette bulunuyorsunuz? İşinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz? Faaliyette bulunduğunuz sektördeki gelişmeleri anlatır mısınız?
Şu anda RE-Mimarlık Markası ile mimari tasarım, ürün tasarımı ve görselleştirme alanlarında, Rıfat Hazan olarak da gayrimenkul geliştirme ve inşaat alanlarında faaliyet göstermekteyiz. Mimari tasarım ve yapı sektörleri, son yıllarda çevresel sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve teknolojik entegrasyon gibi konularda büyük bir evrim geçirdi. Akıllı binalar, yeşil çatılar, sıfır enerji temalı bina gibi kavramlar artık sektörümüzün aranan değerleri arasında. Bununla birlikte dijital fabrikasyon ve yapay zekâ da son dönemde sıklıkla duyduğumuz konular. Bu konularda da kendimizi eğitmek ve projelerimizde uygulamak için adımlar atıyoruz.
4- 2024’e ilişkin ekonomik değerlendirmelerinizi ve ekonomik beklentilerinizi paylaşır mısınız?
2024 yılı ekonomik beklentilerim genel olarak optimist bir çerçevede şekilleniyor. Dünya genelindeki ekonomik belirsizliklere rağmen, teknolojik gelişmeler ve yenilikçi çözümler sayesinde yeni fırsatların ortaya çıkacağını düşünüyorum. Özellikle tasarım ve inşaat sektörlerinde, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği odaklı projelerin önemi artıyor. Bu alandaki yatırımların ve halihazırda sürdürülen projelerin artacağını düşünüyorum.
5- Neden EGİAD? EGİAD’dan beklentileriniz neler? EGİAD’ın çalışmaları hakkında görüşleriniz neler?
EGİAD’a katılmamın başlıca sebebi, başka sektörlerden diğer girişimci ruha sahip genç profesyonellerle bir arada olmak. EGİAD, bana hem sektörümdeki yenilikleri takip etme fırsatı sunuyor hem de disiplinler arası iş birliklerine ve yeni network’lere olanak sağlıyor. EGİAD’ın çalışmaları, bölgesel ve ulusal düzeyde genç girişimleri teşvik edici bir role sahip. Bu çalışmaların bizi geleceğe taşıyacak, yenilikçi fikir ve projeleri geliştirmemizde büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.